Slachtoffer van de Wet van Parkinson

Ken jij de Wet van Parkinson al? Het betekent dat je de tijd die jij jezelf geeft om een taak uit te voeren, ook altijd neemt. Om even een voorbeeld te noemen. Je geeft jezelf een week de tijd om een blog te schrijven voor jouw website. Grote kans dat je pas op de zevende dag aan de blog gaat werken en hem op het allerlaatste moment op je website plaatst. Geef jij jezelf echter 24 uur de tijd om een nieuwe blog te schrijven, dan staat de blog waarschijnlijk binnen 24 uur op jouw website.

Meer doen in meer tijd

Een valkuil van ondernemers is dat zij uiteindelijk meer gaan doen in meer tijd. Misschien herken je jezelf in het volgende voorbeeld. Als een van je teamleden ziek is, besluit je om zelf het werk over te nemen. In principe is dat niet erg als het voor een korte periode is. Maar als deze periode langer gaat duren en jij als ondernemer besluit om dan meer uren te gaan werken omdat je eigen taken erbij inschieten en je ook graag AAN je bedrijf wilt werken.

Ook hier komt de Wet van Parkinson om de hoek kijken. Je geeft jezelf in een dergelijke situatie de ruimte om bijvoorbeeld in de avonduren te gaan werken en dan neem je deze ruimte ook.

Agenda blijft veranderen

Een andere valkuil is dat je als ondernemer steeds je agenda blijft wijzigen. Je hebt een taak staan waar jij jezelf tot het einde van de week voor hebt gegeven. Toch heb je hem vol goede moed op de eerste week van de dag ingepland. Er komt op dat moment net iets tussen en je verschuift hem naar de tweede dag. Op de tweede dag komt er weer iets tussen en zo blijf je jouw agenda veranderen tot de laatste dag van de week.

Je hebt jezelf hier de ruimte gegeven om de taak pas aan het einde van de week af te ronden. Daardoor heb je andere zaken prioriteit gegeven die meer prioriteit hadden of de taak in kwestie was niet belangrijk genoeg om je week mee te beginnen.

Tips om geen slachtoffer te worden van de Wet van Parkinson

Wanneer je slachtoffer wordt van de Wet van Parkinson, dan bezorgt je dat vaak geen prettig gevoel. Het voelt niet goed om steeds maar weer één of meerdere taken uit te stellen of om avonden en weekenden te werken. Daarom heb ik de volgende tips voor je:

Plan vaste momenten in voor je eigen bedrijf

Het is als ondernemer belangrijk om te werken aan je bedrijf. Binnen Clockwork noemen we dit ook wel de ‘Designing’ fase. Start eens met het inplannen van 1 uur per week voor deze fase. Het is belangrijk dat jij dit tijdblok nooit verplaatst, het is uiteindelijk een vaste afspraak met jezelf,  naar een ander moment in de week en dat je jezelf echt maar 1 uur geeft om aan je bedrijf te werken. Later kun je dit uiteraard uitbreiden naar bijvoorbeeld 2 of 3 momenten in de week waarin je aan je bedrijf werkt.  Houd hierbij de ideale mix van de 4D-mix in de gaten. Zo voorkom je dat je geleefd wordt door de waan van de dag en je altijd een moment in de week hebt dat je aan de ontwikkeling van je bedrijf werkt.

Ervaar eens wat je kan doen als je met volle focus een uur aan je bedrijf werkt.

Wees streng voor jezelf

Je mag best streng zijn voor jezelf. Maak duidelijke afspraken over wanneer je wilt werken. Het zijn jouw regels. Wil jij elke dag van 9 tot 5 werken, zorg er dan voor dat je jezelf niet de ruimte geeft om ook in de avonden te werken. Wil jij liever van 7 tot 3 werken? Ook geen probleem! Of misschien werk je juist wel graag in de avonden, dat kan ook. Het maakt in principe niet uit wanneer je werkt, als je er maar voor zorgt dat je streng bent voor jezelf en ook stopt wanneer je met jezelf had afgesproken om te stoppen. Het werk is namelijk nooit af en er is meer dan werken alleen. Als jij zoveel werkt kun je jezelf de vraag stelen of je bedrijf afhankelijk is van jouw tijd en jouw inzet.

Ik was ook al snel geneigd om langer door te werken, maar ondertussen vond ik het ook belangrijk om te gaan sporten. Nu moet ik bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag wel om 16 uur stoppen omdat ik anders niet op tijd ben bij mijn personal trainer. Op die manier kan ik ook niet meer tijd nemen voor mijn werkzaamheden op die dag en werk ik full focus.

10 december 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: