3 tips om volgend jaar minder te doen in minder tijd

Hoe zag afgelopen jaar voor jou eruit? Werd je geleefd door de waan van de dag? Rende je constant achter de feiten aan? Of verliep het allemaal wel lekker, maar sta je nog op hetzelfde punt met je bedrijf als op 1 januari 2019?

December is de perfecte maand om terug te kijken op het afgelopen jaar. Kijken wat je bereikt hebt, je successen te vieren en te analyseren wat beter of anders kan. Ook vooruitkijken naar het nieuwe jaar is belangrijk. Want je kunt nog zo mooi reflecteren op afgelopen jaar, als je er vervolgens niets mee doet, zal volgend jaar precies hetzelfde verlopen.

Minder doen én meer klanten krijgen

Op dit moment klinkt het voor jou misschien nog te mooi om waar te zijn. Minder doen in minder tijd, terwijl je wel meer klanten krijgt en jouw bedrijf blijft groeien. Toch is het mogelijk om dit te bereiken. En zeg nou zelf, hoe fijn is het wanneer je volgend jaar meer tijd hebt voor jouw familie en vrienden? Voor jezelf?

Ik deel graag 3 tips met jou die je gaan helpen om minder te doen in minder tijd. En dit brengt uitdagingen met zich mee. Dus je zult er echt actief mee aan de slag moeten gaan om daadwerkelijk minder te kunnen doen in minder tijd.

Bepaal jouw focus

Allereerst is het belangrijk dat jij jouw focus gaat bepalen. En daar bedoel ik niet direct de doelen mee die je wilt behalen. Die moet je uiteraard ook bepalen, maar het is ook belangrijk om te kijken waar JOUW focus moet liggen. Wat is jouw primaire taak en wat is de kerntaak van jouw bedrijf?

In het Clockwork-Effect wordt er gesproken over de QBR (Queen Bee Role) . Wanneer je kijkt naar de kerntaak van de bijenkoningin, dan is dat eitjes leggen. Dat is het enige waar zij zich mee bezig houdt, want op die manier groeit de bijenkolonie. Als de koningin dit niet meer kan doen, dan is de kolonie in gevaar.

Op die manier moet jij ook naar de taken die voor jouw bedrijf het meest belangrijk zijn. Welke taak is het meest belangrijke voor de groei en is de succesfactor van jouw bedrijf? En wie is hiervoor verantwoordelijk?

Het helpt om de 6 belangrijkste taken die er zijn op post-its te schrijven en vervolgens post-its één voor één te elimineren, en zo de belangrijkste kerntaak over te houden. De belangrijkste taak waar iedereen zich van bewust moet zijn. De taak die altijd voorrang krijgt op de andere primaire taken. Je leert er meer over in mijn gratis videoserie.

Delegeer taken

Werk je al met iemand samen? Of heb je misschien al een team van meerdere mensen om je heen gebouwd? Dan is het belangrijk dat jij taken gaat delegeren die niet door jou uitgevoerd hoeven te worden. Nadat jij jouw focus hebt bepaald, weet je precies welke andere taken er nog meer zijn. Vaak taken die echt niet alleen door jou gedaan hoeven te worden. Verdeel deze over je teamleden. Jij hebt een andere rol binnen jouw bedrijf. Geef de touwtjes uit handen en ben je bewust van het verschil tussen beslissen en delegeren. Zo kun jij je bezig houden met de strategie van je bedrijf en zorgen dat je bedrijf steeds efficiënter gaat draaien. Je houdt je bezig met de fase design i.p.v. alleen maar de uitvoerende taken.

 

Krijg weer grip op jouw agenda

Een laatste stap waar je direct al mee aan de slag kunt, nadat je hebt bepaald wat de kerntaak is  voor jouw bedrijf en welke taken je gaat delegeren, is het goed inrichten van jouw agenda voor volgend jaar.

Een complete jaarplanning is niet de bedoeling. Maak een grove jaarplanning en maak het specifieker voor het eerste kwartaal op maandniveau. Dan kun je vervolgens wekelijks de acties inplannen die je stap voor stap dichter bij je doelen brengt.

Kijk ook terug op afgelopen jaar en evalueer op welke momenten in de week jij het beste jouw aandacht kunt richten op belangrijke taken. Is dat aan het begin van de week? Of juist aan het einde van de week? In de ochtend? Na de lunch? In de avonduren? Door goed te kijken naar wanneer jij het meest productief of het meest creatief bent, kun je op een slimme manier jouw agenda inrichten waardoor jij productiever gaat werken.

Een boek dat je hierbij kan helpen en wat je naast het slim inrichten van je agenda, ook helpt met het krijgen van structuur en focus gedurende het hele jaar, is Grip van Rick Pastoor.

Ben jij er klaar voor?

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te laten groeien terwijl jij minder doet in minder tijd? Ga met bovenstaande tips aan de slag en ik weet zeker dat jij het verschil gaat merken volgend jaar. Wil je hier toch eens over sparren? Plan een gratis afspraak in zodat ik je op weg kan helpen.

17 december 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: