Zitten nieuwe plannen gevangen in je hoofd?

Als ondernemer komt het je waarschijnlijk wel bekend voor. Plannen, ideeën of dromen die opeens in je opkomen. Soms op de raarste en niet altijd even handige momenten. Onder de douche, tijdens het boodschappen doen of het koken, terwijl je de kinderen naar school brengt. Herkenbaar?

En dan is het ook nog eens zo dat elk plan, idee of droom verschilt. De één is heel groot, terwijl de ander wat kleiner is. Aan de één hangt een deadline en voor de ander kun je de tijd nemen.

Er is vaak wel een gemeenschappelijke deler, namelijk dat er van alles binnen jouw bedrijf gebeurt en je tijd tekort komt om die nieuwe plannen, ideeën of dromen uit te voeren. Tenminste… Wanneer je niet besluit om in het weekend en in de avonduren door te werken. Ook al doe je dit wel, dan nog wordt de to do lijst vaak alleen maar langer in plaats van korter.

Je leeft in de waan van de dag

Een belangrijke oorzaak van die steeds langere to do lijst, is het leven in de waan van de dag. Je start ’s ochtends met het opstarten van je laptop en waarschijnlijk open je direct je agenda en je mailbox? Even kijken wat er vandaag gedaan moet worden en welke mails er zijn binnengekomen. Dat zijn er best wel een aantal en je besluit om de mails eerst te beantwoorden. Na ongeveer een half uur belt er een klant op met een aantal vragen. Je gaat met hem in gesprek en drie kwartier later leg je de telefoon weer neer. Er zijn weer nieuwe mails bij gekomen. Je kijkt tussendoor even op je mobiel en ziet een notificatie van je Facebookpagina. Iemand heeft gereageerd. Je besluit daar weer op te reageren en wordt opgeschrikt door een melding van je agenda. Je hebt over 10 minuten een overleg gepland staan.

Dit is slechts een voorbeeld van hoe jouw dag kan verlopen, maar wat ik hiermee wil laten zien is dat je vaak geleefd wordt door de waan van de dag. Je bent dan bezig met het oplossen van problemen, de zaken die urgent zijn geworden. In plaats van je bezig te houden met belangrijke zaken die wellicht nog wel meer urgentie hebben.

Het is een ratrace die je uitput. Een ratrace waarin jij jezelf constant voorbij blijft rennen. Zonder dat je tijd vrij maakt om aan de toekomst van je bedrijf te werken.

Wet van Parkinson

Ken jij de Wet van Parkinson? Als je met Profit First werkt waarschijnlijk wel. Bij Profit First gaat het om winst in geld. Bij Clockwork gaat het om winst in tijd. Je benut namelijk de beschikbare ruimte. Vaak gaat het dan bij ondernemers niet alleen om de uren die zij eigenlijk gepland hadden om te werken, maar ook om avonden, weekenden en vakanties. Die tijd is immers ook beschikbaar en het werk is nooit af, dus kies jij er voor om ook op deze momenten te werken.

Wanneer jij het fijn vindt om zoveel te werken en het geen negatieve invloed heeft op jouw relaties en gezondheid, dan is het geen probleem. Toch zie je vaak dat iemand dit niet een heel lange periode weet vol te houden, zonder negatieve gevolgen te ervaren.

Hoe voorkom je dat al jouw beschikbare tijd wordt opgeslokt door het werken in je bedrijf?

Plan wekelijks tijd in je agenda

De oplossing klinkt vrij simpel: plan wekelijks tijd in je agenda.

Je hebt een paar zaken die je wekelijks moet plannen in je agenda zodat je niet blijft hangen in de waan van de dag. Dit zijn blokken voor:

  • Het werken in je bedrijf (denk aan opdrachten voor klanten, klantcontact, sales, etc.)
  • Het beantwoorden van e-mails en reacties/berichten op social media (dit kun je ook uitbesteden!)
  • Me-time. Als ondernemer ben jij je bedrijf, zorg dus goed voor jezelf! Is me-time voor jou een dagje sauna? Plan het in! Ga je liever naar het strand? Of wil je eens een boek lezen? Dat is ook goed!
  • Tijd voor familie en vrienden.
  • Last but not least: werken AAN je bedrijf.  

Die laatste is ontzettend belangrijk. Je moet namelijk blijven werken aan de toekomst van je bedrijf. Dit wordt ook wel de designing fase genoemd binnen Clockwork.

Wanneer je wekelijks tijd inplant in je agenda en met vaste blokken werkt, merk je vooral in het begin dat dit misschien nog wat onwennig is. Je blijft toch je mail in de gaten houden en doet nog wat ad-hoc zaken tussendoor. Dat is niet erg. Het is logisch dat het niet in één keer lukt. Blijf echter wel volhouden en wanneer het een keer niet lukt, kijk dan waar het mis ging. Dan kun je daar aan werken.

Boekentip:Heb je moeite met het behouden van je focus en ben je teveel afgeleid door ad-hoc zaken? Dan is het boek Focus Aan/Uit van Mark Tigchelaar een echte aanrader!

Doe niet meer mee aan de ratrace

Start dus nu met het inplannen van tijd om te werken aan je bedrijf en doe niet langer mee aan de ratrace. Verandering begint bij jezelf, dus start vandaag met het maken van blokken in je agenda en plan voldoende designing tijd in.

Laat je bedrijf voor je werken in plaats van dat jij voor je bedrijf aan het werk bent.
Clockwork je bedrijf en claim je vrijheid!

8 juli 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: